Brak komentarzy

Olej rycynowy i jego właściwości pielęgnacyjne

Olejek rycynowy to produkt dostępny niemalże w każdej aptece. Większość z nas kojarzy go z właściwościami przeczyszczającymi, jednak znajduje on także swoje zastosowanie w kosmetyce i pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Jakie właściwości posiada olej rycynowy? W jakich przypadkach warto po niego sięgnąć? Odpowiedzi na to pytanie szukaj w dalszej części tekstu.

Czym jest olej rycynowy?

Olej rycynowy jest pozyskiwany w procesie tłoczenia na zimno nasion rącznika pospolitego – rośliny pochodzącej z Afryki i Bliskiego Wschodu. Jest on wykorzystywana niemalże na całym świecie w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym głównie z uwago na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ma on postać gęstej cieczy o białym lub jasnożółtym kolorze. Składa się on w głównej mierze z glicerydu rycynolowego, który stanowi ok. 80% jego zawartości oraz glicerydów kwasów: oleinowego, linolowego, palmitynowego i stearynowego. W jego składzie znajdziemy także sporą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych a także witaminę E i liczne składniki mineralne.

Olejek rycynowy w pielęgnacji skóry

Olejek rycynowy wykazuje szereg właściwości cennych dla zdrowia i stanu naszej skóry – działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, ochronnie i regenerująco. Świetnie sprawdzi się jako remedium na wszelkie problemy skórne, tj. trądzik, oparzenia słoneczne, kurzajki, liszaj czy rozstępy. Jego stosowanie jest także polecane w celu zapewnienia odpowiedniego nawilżenia i zapobiegania powstawaniu zmarszczek i innych oznak starzenia się skóry.

Olej rycynowy w pielęgnacji włosów

Ze względu na swój bogaty skład olej rycynowy jest także polecany do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Jego regularne stosowanie wzmacnia cebulki włosów, pobudza krążenie krwi i tym samym symuluje porost włosów. Wspomaga on także regenerację włosów łamliwych i cienkich zapewniając im ochronę przed mechanicznymi uszkodzeniami i odpowiednie nawilżenie.

Olej rycynowy w pielęgnacji rzęs i brwi

Olej rycynowy wykazuje także silne działanie pielęgnacyjne w przypadku brwi i rzęs. Jego regularne stosowanie przyśpiesza porost włosków, zapobiega wypadaniu i łamliwości a także pogłębia ich kolor. Należy przy tym jednak pamiętać, że kluczem do osiągnięcia zamierzonych rezultatów jest cierpliwość i systematyczność w stosowaniu.