Brak komentarzy

Złocisty i lepki, a tak wiele znaczący-miód pszczeli

Któż z nas nie kojarzy tego specyfiku, który jest znany już od dawien dawna i często praktykowany przez naszych dziadków i pradziadków? Pewnie każdy zna w minimalnym stopniu zalety smakołyku pszczół, czy Kubusia Puchatka – miodu. Nie każdy z nas jednak wie, że ma on ciekawe zastosowanie i właściwości w kosmetyce i nie tylko.

Miód, który pozyskujemy, dzięki pszczołom był znany już Egipcjanom, których uważa się za kolebkę pszczelarstwa. W jego składzie znajdują się między innymi cukry, kwasy tłuszczowe, enzymy, karetoneidy, sole mineralne oraz witaminy. Możemy wyróżnić różne jego rodzaje: miód gryczany, lipowy, spadziowy, wrzosowy, wielokwiatowy oraz manuka. Każdy z nich posiada inne właściwości i może mieć różny kolor od białego przez jasnożółty, aż po brunatno-brązowy. Teraz omówię zalety poszczególnych jego rodzajów.

Miód gryczany ma płynną konsystencję i jest najciemniejszym. W swoim składzie posiada między innymi rutynę, która wzmacnia naczynia krwionośne, przyśpiesza gojenie i regenerację skóry oraz magnez, który koi napięcie nerwowe i stres. Doskonale wpływa również na pielęgnację cery naczynkowej . Jest bogaty w witaminy i minerały.

Miód lipowy jest uzyskiwany z kwiatów lipy. Szczególnie poleca się go osobom, które mają problem z zasypianiem, ciśnieniem czy stresem. Dodatkowo ma on działanie antybiotyczne, przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe.

Miód spadziowy cechuje korzenny smak i aromat. Powstaje ze spadzi pozyskiwanej od drzew i krzewów. Należy do najmniej słodkich miodów i jest doskonały jeśli ktoś chce przeciwdziałać stanom zapalnym oraz bakteriom. Pomaga w zwalczaniu kaszlu, przeziębień oraz infekcji skórnych.

Miód wrzosowy pozyskiwany jest z kwiatów wrzosu, ma płynną postać i kolor ciemnobrunatny. Po krystalizacji zmienia kolor na pomarańczowy. Ma działanie przeciwzapalne.

Miód wielokwiatowy powstaje, dzięki czerwcowo-lipcowym kwiatom. Jest koloru żółtego, ale po krystalizacji przybiera barwę jasnobrunatnego. Jest bardzo słodki. Powinny z niego korzystać osoby z alergią na pyłki roślin.

Miód manuka ma działanie silnie antybakteryjne, dzięki zawartości MGO w swoim składzie. Jest ciężki w pozyskiwaniu, gdyż uzyskuje się go z krzewów herbacianych kwitnących w Nowej Zelandii.

A teraz przyszedł czas po krótkim przedstawieniu rodzajów tego specyfiku na podkreślenie jego znaczenia w kosmetyce. Często kupując preparaty typu płyny, żele do kąpieli, peelingi, szampony, odżywki, kremy i maści możemy się spotkać z tym, że znajduje się on w ich składzie. Zwykle towarzyszy on proteionom mleka oraz witaminom rozpuszczalnym w tłuszczach. Ma działanie przede wszystkim pielęgnacyjne ciała, cery oraz włosów.

W wypadku pielęgnacji ciała możemy liczyć na ukojenie dla skóry zniszczonej potrzebującej intensywnej regeneracji. Ma on w tym wypadku działanie nawilżające, odżywcze, antygrzybiczne, zmiękczające oraz wygładzające. W pielęgnacji cery pomaga w likwidowaniu niedoskonałości skóry np. trądziku. Kapitalnie również nawilża i regeneruje. Jest często stosowanym dodatkiem do maseczek, peelingów oraz balsamów do ust. W wypadku włosów sprawa jest prosta, gdyż najczęściej stanowi dodatek w maskach do włosów i w ten sposób je regeneruje i wzmacnia.

Taki właśnie jest miód, który wręcz imponuje swoimi właściwościami. Na koniec mogę powiedzieć, że moim ulubionym kosmetykiem z dodatkiem miodu są żele pod prysznic, które w swoim składzie mają również mleko. Nie dość, że nawilżają ciało, to jeszcze rewelacyjnie je wygładzają. Polecam zatem wybierać właśnie preparaty z dodatkiem miodu.

 

Napisz komentarz