Brak komentarzy

” Złoto Faraonów” – olej z czarnuszki

Olej z nasion z czarnuszki zwany „Złotem Faraona” znany jest od wieków ten fakt potwierdzają naukowcy którzy  odnaleźli po otwarciu grobowcu Faraona Tutanchamona małą buteleczkę wypełnioną  olejem z czarnuszki.

Kleopatra stosowała czarnuszkę w celach utrzymania pięknego i nieskazitelnego wyglądu,Hipokrates zaś na niestrawność, lub problemy żołądkowe. Od kilku stuleci Nigella Sativa pomaga utrzymać odporność i oczyścić organizm, doskonale chroni przed chorobami. 

Co sprawia że czarnuszka jest tak rozchwytywana i chętnie stosowana??

 

Otóż zawiera ona ponad sto czynnych składników chemicznych w tym karwakrol,tymochinon,p-cymen, oraz takie jak limonen czy też karwon. Jest źródłem kwasów omega 6, 9 i 3, potrzebnych  dla silnego układu immunologicznego. W skład wchodzą też alkaloidy i antyoksydanty. Czarnuszka zawiera też wapń, potas, magnez, żelazo, cynk, selen, witaminy A, B, B2, C, niacynę oraz sterole. To prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych.

Olej z czarnuszki  otrzymywany jest tylko w jeden sposób w procesie tłoczenia na zimno.

Naukowcy twierdzą że czarnuszka to panaceum na tysiące chorób takich jak alergie, nadciśnienie, zmiany skórne oraz nawet przy chorobach nowotworowych. Posiada ogromne właściwości lecznicze, na tyle skuteczne,że potrafi nawet zabić bardzo opornego gronkowca złocistego, jest skuteczniejsza niż antybiotyk, uzdrowi nawet zatrute bronią chemiczną ciało. 

Zaleca się spożywać  1-2 łyżeczki oleju z czarnuszki dziennie. 

Ten naturalny „Super Lek” przyjął się w kosmetyce jak nic innego do tej pory. U producentów kosmetyków ekologicznych znajdziemy takie produkty jak szampony z olejem z czarnuszki, kremy,balsamy,mydła, olejki do ciała, czy do włosów. 

 

 

Napisz komentarz